[O1] Szyba czołowa do wymiany, jaki producent - jakość? Wyci

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • oct2.0d140
    Classic
    • 2010
    • 17

To ja się przedstawię:
    janek
  • pepiczek
    Ambiente
    • 2009
    • 146

Witam

Ah..poszedł kamyczek i szyba pękła. Zgłaszam to do ubezpieczenia (mam na szyby). W sumie się cieszę bo stara już tak podrapana że będzie to wyraźna poprawa widzenia.

Ubezpieczyciel w OWU pisze że on mi wskaże warsztat... ale nie wiem czy też nie szybę (czyli ok wymienimy ale na taniego chinola). Szyba przednia to nie przelewki a czytając posty widzę że Nordglass często jest "pofalowany" czyli obraz w krzywym zwierciadle - to mnie nie interesuje!

Macie doświadczenia z Pilkington, że niby najlepsze, a inne marki?

Teraz jak z tym wycinaniem i zdrapywaniem starego kleju - porysują mi blachę i będzie ruda się panoszyć? Auto nie najmłodsze ale rdzy grama na karoserii nie widać i tak ma pozostać jeszcze kilka lat!

PS
    Zamiennik lusterka marki Diamond nie daję tak dobrego obrazu jak oryginalne lusterko - też widać zniekształcenia, zaburza ciut proporcje obrazu i jestem ogłupiały jeśli mam ocenić odległość. Także przednia szyba najlepiej z ASO (na 1 montaż idzie pilkington?) ale ubezpieczyciel decyduje pewnie :/
    Dzięki
    +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

• rurka07
      Drive
      • 2014
      • 87

ruda to dopiero pod szyba jest jak sie wszystko rozbroi

Komentarz

• pepiczek
        Ambiente
        • 2009
        • 146

Mówisz ;-)? To zobaczymy... a co do szyby - jaka marka by nie było wtopy?

Komentarz

• krisoctav
          Rider
          • 2008
          • 417

powiem tak kilka wymieniałem już szyb w także z ubezpieczenia i masz zamiennik jakość jak dla mnie oki co do rudej to nie te czasy co kiedyś w końcu pzu ma podpisane umowy z porządnymi zakładami Pilkington to kładą na pierwszy montaż
          Nordglass takie mi kładą i jest oki jakość

Komentarz

• himi
            L&K
            • 2013
            • 1115
            • Octavia II (1Z3)
            • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Zamieszczone przez krisoctav
            powiem tak kilka wymieniałem już szyb w także z ubezpieczenia i masz zamiennik jakość jak dla mnie oki co do rudej to nie te czasy co kiedyś w końcu pzu ma podpisane umowy z porządnymi zakładami Pilkington to kładą na pierwszy montaż
            Nordglass takie mi kładą i jest oki jakość
            Czy tylko mi ciężko zrozumieć to, co wyżej napisano? Ja mam od dwóch tygodni nowego Pilkington-a. Oryginalna została porysowana na wysokości wzroku. Zmiana na duży plus.

Komentarz

• pepiczek
              Ambiente
              • 2009
              • 146

@himi: Za ile szybka z robocizna? Zero zniekształceń optycznych obrazu (fale, rozciąganie itp)?

Czytałem jeszcze forum i Splintex to niby 1 montaż, nodglas mial najwiecej negatywnych opinii (miekkie szklo, latwe do zarysowania, fale nawet ktos widzial - i to nie morskie).

Komentarz

• himi
                L&K
                • 2013
                • 1115
                • Octavia II (1Z3)
                • CBZB 1.2 TSI 105 KM

450 z montażem, jest bardzo ok. Żadnych usterek nie widzę.

Komentarz

• kundziaa1
                  Classic
                  • 2014
                  • 8

u mnie 400 zł szyba z czujnikiem do wycieraczek tylko nie pamietam firmy

Komentarz

• pepiczek
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 146

Czujnik do wycieraczek ? O1 nie miala takich bajerow ztcp jak czujnik deszczu.
                    Kundziaa1 - jaka marka i jak się sprawuje (optycznie jak widać - tak jak pytalem kolegi wczesniej). I czy sie nie rysuje jak plastik :/

Komentarz

• pekool
                      Rider
                      • 2012
                      • 321
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

witam, ja wymienialem z ubezpieczenia w Nordglasie i nie polecam po pierwszej zimie strasznie widac rysy po plastykowej skrobaczce i gdzie sie musze wybrac na polerke tej "pajeczyny"
                      pekool

Komentarz

• maly2st
                        Ambiente
                        • 2013
                        • 245

Na jesien zalozylem NORDGLASa bo tez mialem kamyczek na autostradzie 450pln (szyba z wymiana) chinczyk 380pln do tego doszly mi plastikowe podszybia 200pln za2szt(ktos je demontowal silowo/na chamca i wkleil na silikon)
                        Zima minela i niewidze rys fal i tym podobnych odksztalcen (szyba skrobana plastikowa skrobaczka i myta na stacji co tydzien przy tankowaniu lpga)

Komentarz

• rafalkry
                          Classic
                          • 2012
                          • 35

Wymieniałem przednią szybę jakies dwa miesiące temu, założyłem Pilkington'a. Rewelacji nie ma, wystarczyło kilka poranków ze skrobaniem szyby (skrobacznka Murska) i jest kilka całkiem sporych rys. Cena z wymianą 580 zł (szyba z czujnikiem deszczu i przyciemnianym pasem). Oczywiście w porównaniu ze starą, zajechaną szybą, jest bez porównania lepiej.
                          Octavia I liftback 2.0 AZJ 2004r.

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Zaraz powiedza ze to przez skrobaczke A ja zauwazam, ze jakosc szyb spada strasznie. 16 letnia szybe drapie Murska i jest na niej mniej rys niz na takiej 3 letniej
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• aro333
                              Ambiente
                              • 2011
                              • 167
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Rok temu zmiana oryginalnej , poszla od kamienia. Niestety Nordglass to lipa. Po tej zimie to widzę, skrobane MURSKA skrobaczką i to żadko bo zakladam mu czapeczke. Szyba tej marki to jakas porażka jezeli chodzi o twardosc szkla. Nie wiem jak nazwac ten parametr inaczej. Jedna zima a rys sporo, takie czasy gdzie jakosc poszla sie je...ć. Szukaj moze jakiegos Splintexa

Komentarz

• krisoctav
                                Rider
                                • 2008
                                • 417

nie wiem co macie za szyby ale tak jak i części robią z najtańszych materiałów i mają się szybciej zużywać to i szyby też są pewnie tak robione
                                a ogólnie to po pierwsze dobrej jakości pióra podstawa
                                jak chce się mieć czyste szyby to przed wyjazdem lepiej podnieść pióro i przetrzeć a zobaczycie jakie są brudne i co się tam dostaje
                                a w czasie jazdy kontrolować i jak dostanie się jakiś obcy element który będzie rysował szybę to lepiej stanąć i go usunąć
                                a szyby jak jest mróz to odczekać kilka minut i śnieg lub lub sam odejdzie do tego miękka szczotka i szyba czysta a jak widzę jak ktoś szoruje szybę skrobaczką bo będzie szybciej to mnie się chce śmiać no i mycie auta gąbką też nie pozostawia wiele do życzenia za czysta to nie jest i tak też można szybę niszczyć nie wspomnę myjki automatycznej jaki zostaje lakier po takim myciu a szczotki nieźle wirują i szybę niszczę nie od razu ale jak to z lakierem jest tak i z szyba jest rysowana itp itd a zdrowy rozsądek najważniejszy

Komentarz

• aro333
                                  Ambiente
                                  • 2011
                                  • 167
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Wiesz Krisoctav, jezeli tak samo nonstop użytkujesz auto i jego szyby, masz te same skrobaczki (chodzi o technike wykonania nie o sztukę) i na starej szybie masz x rys przy 7 letnim użytkowaniu a po zmianie szyby po roku masz 40 procent rys w stosunku do starej szyby, to wybacz ale jakość sie kłania.

Komentarz

• pepiczek
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 146

Wymienilem w tygodniu, na Splinexa, kolo lusterka sa miejsca gdzie nie jest nalane idealnie i robi sie mini wesole miasteczko (rozciaga obraz ale to jest bardzo male miejsce nie ma paniki). Nie wiem czy mam pecha czy poprzednia oryginalna tez moze miala gdzies takie motywy (ale nie tam gdzie glownie patrzy kierowca), no ale patrzac na wprost jest dobrze, a jaka gladka, bez ryski, bez mikro ubytkow od piasku, no cudo :-) Zobaczymy jak bedzie po zimie, juz sie boje mojej mosieznej no ale plastik tez nie lepszy chyba bo wbije sie ziarko i idzie jak pilnik???
                                    Wymiana we Wrocławiu na Krakowskiej 29, na oko nie porysowali karoserii i ogolnie bardzo dobre wrazenia z obslugi i kontaktu z firma, nie ma lipy a warsztat wyglada na profesionalny od A do Z! Polecam tez Link4, bez problemu załatwione, zezwolili na doplate do oryginalu (nie duza!!!).

Komentarz

• dzajo198
                                      Ambiente
                                      • 2012
                                      • 196
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

pepiczek
                                      Czujnik do wycieraczek ? O1 nie miala takich bajerow ztcp jak czujnik deszczu.
                                      Tutaj bardzo się mylisz w każdej O1 L&K był czujnik deszczu
                                      Co do Pilkington'a - ja osobiście nie jestem zadowolony z tej szyby...Po roku użytkowania jadąc pod słońce widać jak jest wypiaskowana...
                                      Dawid

Komentarz

• mp1985
                                        Drive
                                        • 2012
                                        • 55

panowie miałem małe bym i przy okazji poszła przednia szyba gość od którego kupuje części do blacharki ma też wyciągnieta szybe z moim rocznikiem co sądzicie kupić - zakładająć że stan bdb ? i ile dać ? - montaż we własnym zakresie tzn w innej firmie
                                        ASV+

Komentarz

• rafalus
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1140
                                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Czy ktos wie czy bialego splitexa mozna dostac z paskiem czarnym przeciwsłonecznym?
                                          nowy cSIMC od Aliego
                                          seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                          Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

Pracuję...